Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Tijdens je zwangerschap verander er veel in je lichaam. Daarom kan je wel eens des te meer behoefte hebben aan een zwangerschapsmassage. Even tijd voor je zelf nemen is dan ook extra belangrijk.

Veel zwangere vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van kwaaltjes als:

  • Moeheid
  • Last van de rug, nek of bekken
  • Minder goed slapen
  • Spataderen en
  • Vocht vasthouden.
Zwangerschapsmassage

Wanneer geen zwangerschapsmassage (of elke andere massage)?

Toch mag je gedurende je zwangerschap niet zomaar een massage nemen. Er zijn toch echt wel enkele massages die echt af te raden zijn en ook in de eerste 3 maanden is het af te raden.

  • Drukpunt massage is er één die niet bevorderlijk is. Sommige spieren staan in verbinding met de baarmoeder en het is van belang dat die niet geactiveerd worden zoals bij een stoelmassage of deep-tissue massage gebeurd.
  • Warmte massages zijn ook niet aan te raden. Zoals een Hot Stone massage of kruidenstempel massage tijdens deze massage komen er heel vel afvalstoffen vrij. Als je niet zwanger bent plas je dit wel weer uit, maar ben je wel zwanger plas je ze ook wel uit maar kan het ook in de baarmoeder terecht komen. Of dit echt een risico geeft voor de baby is onvoldoende bewezen, maar waarom een risico lopen?
  • Kruidenmassage, hierbij moet je goed opletten welke kwaaltjes je wilt bestrijden, sommige kruiden zoals rozemarijn en salie kunnen namelijk een verkrampende werking hebben en hierdoor kan je dan een zwangerschapsvergiftiging veroorzaken. Het beste is dus om gewoon en kruiden massage tijdens je zwangerschap even over te slaan.

Nu heeft een massage tijdens je zwangerschap ook vele voordelen dan dat het alleen kan helpen bij de kwaaltjes.

Zo geeft een zwangerschapsmassage ontspanning, doordat de huid intensief aandacht krijgt en chemische stoffen vrij komen in het lichaam die zorgen voor de ontspanning. Maar ook je spieren worden soepeler, je ademhaling wordt dieper en je hoofd komt helemaal tot rust. Je lichaam krijgt de mogelijkheid zich te herstellen. Deze chemische stoffen die vrij komen zijn zowel goed voor jou maar ook voor de baby. Door massage kom je ook lekkerder in je vel te zitten. De meeste vrouwen krijgen in het tweede trimester last van hun rug en benen en hierbij kan massage verlichting bieden.
In het derde trimester kan je dankzij je snel groeiende baby ook last krijgen van je bekken en schouders. Dan is een zwangerschapsmassage een geweldige uitkomst!
Ook versterkt massage je immuunsysteem waardoor je dus minder vatbaar bent voor ziekten. Ook zal een zwangere vrouw beter slapen doordat ze meer ontspannen is en minder last heeft van de kwaaltjes. Daarnaast vermindert massage ook de aanmaak van Cortisol (stress hormoon) in de hersenen en hierdoor ben je als zwangere vrouw ook minder gestrest. Ook wordt de bloedcirculatie en je lymfestelsel gestimuleerd. Hierdoor worden zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen sneller door het lichaam vervoerd van én naar de baby.

Maar hoe vaak kan je je als zwangere vrouw nou laten masseren?

Heb je eenmaal een keer laten masseren dan zijn de meeste zwangere vrouwen verkocht! Sommige vrouwen laten zich in het tweede trimester één keer in de 4 weken masseren. Zodra ze het derde trimester bereiken één keer in de 2 weken. De snel groeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten en dan kan een massage echt uitkomst bieden. Je hebt dan ook al verlof en is het alleen al even lekker om te relaxen.

Wat vind jij ervan?