Wat is cupping en waarom is het nodig?

Bij ons in de praktijk komen mensen die graag een klachtgerichte massage willen omdat ze mentaal of fysieke overbelast zijn. Tijdens onze massage behandelingen gebruiken wij niet alleen onze handen, maar schakelen wij ook vaak de hulp in van silicone cups of kunststof cups. Maar wat doen die cups nou eigenlijk en waar zijn die goed voor?

Cupping is relatief nieuw voor de westerse massagetechnieken, maar in het Midden-Oosten, Griekenland en China worden deze al eeuwenlang gebruikt. In het Sjamanisme waren de primitieve sjamanen gespecialiseerd in het uitzuigen van ziektes en zwaktes door middel van uitgeholde dierhorens. Op deze manier werd het gif uit slangenbeten en wonden gehaald. De therapeutische toepassing van cupping is de laatste jaren vele malen meer verfijnd door verschillende culturen. 

Wat is cupping en waarom is het nodig

Volgens de Chinese geneeskunde stimuleert cupping de bloedcirculatie en heft het blokkades op, maar zorgt het er ook voor dat ziekteverwekkers minder snel grip krijgen op het lichaam en iemands gesteldheid. Een verzwakt lichamelijke gesteldheid is vaak het resultaat van te korte levensenergie en dat zorgt dan weer voor een verzwakt immuunsysteem.

Ontwikkeling van cupping

In de loop der jaren zijn er steeds meer cups ontwikkelt. In Europa worden de silicone cups of de glas cups vaak ingezet om zo verschillende zuigtechnieken te kunnen toepassen op de huid en de onderliggende spierstructuren.

Cupping is een hele krachtige techniek in de massage om stijve en strakke spieren in het lichaam snel en makkelijk te verlichten. Het stimuleert ook direct de bloedtoevoer op de aangedane gebieden. Op het eerste gezicht ziet het er wel een beetje vreemd uit, maar de werking is zeer krachtig. Diepe spierknopen en verklevingen worden naar de oppervlakte van de huid gezogen zodat blokkades worden opgeheven. Doordat er in de cups een behoorlijke luchtdruk ontstaat laat het lichaam afvalstoffen vrij en verwijderd deze dan ook meteen uit het lichaam. 

Het voordeel van een silicone cup is dat het makkelijk over de huid glijdt en je echt allerlei verschillende bewegingen kan maken met de cup over de spier. Terwijl een kunststof cup met een pompje vacuüm wordt getrokken op een vaste plek en zo zijn werk moet doen op de huid, spieren, fascia en triggerpoints die onder de cup liggen.

Cupping technieken

Door de verschillende technieken die gebruikt worden maak je met dynamische cupping de spieren los en maak je ruimte in de fascia en stimuleer je de triggerpoints om los te laten en te ontspannen. Ook zorgt het ervoor dat je lijf ontgift, longklachten vermindert, stress vermindert en je huid verstevigt. Daarom is cuppen heel erg effectief voor mensen die chronische nekpijn, schouderpijn, lage rugpijn of fybromyalgie klachten hebben, maar ook voor mensen die geestelijk en lichamelijk overbelast zijn. 

Bij vele mensen zie je na een cupping behandeling wel enige verandering in de huid. De ene heeft alleen een rode huid, maar een ander heeft juist hele dieprode tot zelfs diepblauwe plekken op de huid. Gelukkig blijven deze plekken nooit lang zitten en ben je ze met een paar dagen weer kwijt. Wel is het dan van groot belang om veel te drinken, want de gifstoffen die vrij zijn gekomen moeten wel worden afgevoerd.

Cupping ongemakken

Het cuppen zelf kan in het begin wat pijnlijk of gevoelig zijn. Dit is puur omdat de huid of spier vast zit en omhooggetrokken wordt. Een cup brengt wel tot zo’n 4 cm stimulatie toe onder de huid. Dat is dus een behoorlijk diepe werking. Het voordeel is dat je na de behandeling een enorm verschil voelt in je lichaam. De dagen na de behandeling kan je het gevoel hebben dat je een beetje beurs bent. Dit gevoel is met een paar dagen weg. Hoe vaker en met meer regelmaat het aangedane gebied wordt behandeld hoe minder gevoelig het wordt en de plekken ook minder gekleurd worden. Dat is alleen maar een goed teken, want dat houdt in dat het aangedane gebied verbetert. De stagnatie verminderd en de huid krijgt een betere doorbloeding.

Heeft iedereen dat pijnlijke gevoel bij het cuppen of dat het heel rood/paars wordt? Nee, dat hoeft niet en toch kan het cuppen heel goed zijn werk doen. Gek hè?

Is cuppen gevaarlijk?

Doordat wij vele klanten hebben die zo zwaar lichamelijk en mentaal in de knoop zitten vonden wij het een hele mooie toevoeging in de praktijk. Door middel van het cuppen kunnen we nu nog doelgerichter te werk gaan. De behandeling kan grondiger aangepakt doordat die cups zo’n zeer krachtige werking hebben. Ook kunnen we spieren dieper aanpakken, waar we met de hand nooit kunnen komen. Want probeer een zeer gespannen spier maar eens zo’n 4 cm diep te masseren met je handen. Ik kan je vertellen dat is voor zowel de klant als de masseur echt geen pretje en eigenlijk bijna onmogelijk.

Heb jij cupping nog nooit ondergaan en wil jij dat ervaren? Boek dan een Klacht & Ongemak massage bij ons in de massagepraktijk.

Deel dit artikel op:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Laat een reactie achter

Andere interessante blog artikelen
5 handige video rekoefeningen voor zelfmassage tijdens de lockdown
Nicolien Ietswaard

5 handige rekoefeningen voor zelfmassage tijdens de lockdown

Wij geven je 5 handige rekoefeningen voor zelfmassage zodat je weer fit verder kan. Werk je in de bouw of ben je professioneel sporter of zit je de hele dag achter een computer? Iedereen weet dat langdurig in één houding zitten niet best is voor je lichaam en geest. Je lichaam spant zich continue aan en dat brengt fysieke ongemakken met zich mee.

Lees verder »
Massage noodzakelijk of een luxe
Nicolien Ietswaard

Massage noodzakelijk of een luxe?

Veel mensen denken dat massage een “luxe behandeling” is, maar is dat wel zo? Als ik er zelf aan denk vind ik het geen luxe, maar juist een noodzakelijk onderhoud van je lichaam.

Lees verder »
Afbeelding 492 Sport en Spierpijn massage bij MyoMind Massage
Edwin Ietswaard

Wat is een Sport & Spierpijn massage

Sport & Spierpijn massage is hetzelfde als een Sportmassage. Een massagevorm die bekend staat als stevig en om die reden vaak ook gekozen wordt boven een andere massagevorm als mensen spierklachten hebben. Toch is dat niet helemaal waar!

Lees verder »

Afspraak maken

De agenda is druk! Je kan gewoon boeken in de online agenda. Heb je acute klachten of heb je een cadeaubon?
Neem dan contact op 06-51118473.

Laat je e-mail achter en ontvang onze massagetips

Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail met massagetips, buiten de informatie die je als klant ontvangt ten behoeve van je boekingen. Je kan je altijd uitschrijven.

Hygiene protocol Covid19

Wij ontraden je vooralsnog een afspraak te maken als je behoort tot de groep kwetsbare mensen zoals gedefinieerd door de RIVM.

1. Mensen van 70 jaar en ouder.
2. Volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een van de onderliggende aandoeningen:

• Mensen met chronische luchtweg- of longproblemen die daarvan zo veel last hebben dat ze onder behandeling van een longarts zijn.

Chronische hartpatiënten, die daar zoveel last van hebben dat ze onder behandeling zijn van een cardioloog.

Mensen met suikerziekte die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.

Mensen met een nierziekte die moeten dialyseren of wachten op een niertransplantatie.

Mensen met een verminderde weerstand tegen infectie doordat zij medicijnen gebruiken voor een auto-immuunziekte en mensen die een orgaan of stamceltransplantatie hebben ondergaan.

Mensen die geen milt hebben of een milt die niet functioneert en mensen die een bloedziekte hebben.

Mensen met een verminderde weerstand doordat ze weerstand verlagende medicijnen nemen.

Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling.

Mensen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts.

Mensen met een hivinfectie die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts of met een hivinfectie met een CD4 cluster of differentiation 4 getal onder <200/mm2.

Mensen met ernstige leverziekte.

 Mensen met ernstig overgewicht (BMI > 40).

Je hebt een grotere kans om ernstig ziek te worden als je besmet wordt met het nieuwe Corona-virus dan anderen. Dat komt doordat de natuurlijke afweer van het lichaam bij mensen op leeftijd en bij mensen die een ziekte hebben vaak lager is.

Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Je mag geen afspraak maken als je één van onderstaande verschijnselen (verkoudheidsklachten) hebt: 

Neusverkoudheid
Loopneus
Niezen
Keelpijn
Lichte hoest
Verhoging (= tot 38 graden) of koorts (> 38 graden)
• (Zeer) ernstige spierpijn, zonder herkenbare oorzaak

Je mag ook geen afspraak maken indien je een huisgenoot heeft met één van bovenstaande verschijnselen (verkoudheidsklachten) met ook koorts en/of benauwdheid.

 Als je 24 uur lang geen klachten heeft, mag je weer een afspraak maken.

MyoMind Massage - Alphen aan den Rijn

Icons made by Freepik from www.flaticon.com
NGS - Nederlands genootschap voor Sportmassage

MyoMind Massage

IS GEstopt
per 31-12-2022!

Tot onze spijt hebben wij onze massagepraktijk beëindigd.

BEDANKT VOOR DE GEWELDIGE 7 JAREN

MyoMind Massage stopt per 31-12-2022