Wat doet massage bij een burn-out

Wat doet massage bij een burn-out

Tegenwoordig vragen mensen erg veel van zichzelf. Ze zijn druk met het gezin, familie, werk en hobby’s en alles eist tijd en aandacht. Hierdoor zijn er maar weinig momenten van rust en momenten voor jezelf. Door het drukke leven ontstaat de kans op verhoogde stress. Hierdoor verlies je jezelf al snel uit het oog. Je wordt sneller moe en uiteindelijk raak je uitgeput, waardoor het langzaamaan steeds wat minder met je gaat. Een burn-out ligt op de loer.

Doordat het steeds wat minder met je gaat ga je steeds vaker stress ervaren. Je herkend jezelf niet meer. Als je iemand met verregaande spanning en stress vraagt om zichzelf te beschrijven dan vertellen ze zich vaak: “Ik werkte hard en was altijd heel actief. Ik gaf absoluut niet op zodra het even moeilijk werd.” Ze zien zichzelf dan als een stabiel persoon qua persoonlijkheid. Steeds vaker ervaren mensen toch stress doordat er een hoge werkdruk is, meer prestatiedruk is en er steeds vaker conflicten ontstaan wat weer emotionele gevolgen heeft. Deze factoren zijn en aanleiding tot lichamelijke en geestelijke klachten.

Stress? Relax! Wat doet massage bij een burn-out

Wie heeft de grootste kans op een burn-out?

Mensen ervaren deze factoren als normaal “zo is de maatschappij van nu” en zien daardoor een burn-out vaak niet aankomen of willen hem niet zien aankomen. Tot ze op een gegeven moment er echt niet meer omheen kunnen. De mensen die het vaakst een burn-out krijgen zijn de hardwerkende mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Jaren hebben ze met volle overgaven gewerkt en alles gegeven wat ze konden geven en dat allemaal vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel ondanks alle signalen die het lichaam gaf waaruit te leiden was dat het niet goed ging.

Bij mensen met een burn-out kan het “knopje” ineens omslaan. Het lichaam wil niet meer en dat kan zich uiten in concentratieproblemen, in vergeetachtigheid (black-out), in intense moeheid of juist het gevoel geven dat je wordt opgejaagd en niet kan of mag stoppen. Door deze symptomen ervaren mensen met een burn-out het gevoel dat ze zichzelf niet meer kunnen vertrouwen. Hun zelfvertrouwen krimpt en het gevoel van falen stijgt.

Hoe lang duurt een burn-out?

Als iemand noodgedwongen ziek thuis komt te zitten is dat niet te meten met een vaste tijd tot dat die persoon weer beter is. Een burn-out kan enkele maanden duren, maar ook enkele jaren. Dit hangt compleet af van de spanningsboog die is opgebouwd vóór de burn-out. Een persoon met een burn-out heeft namelijk jarenlang onder hoge druk gefunctioneerd en hierdoor is het lichaam en de geest helemaal uit balans geraakt.

Wat kunnen massages tegen stress doen?

Met massages kan je ervoor zorgen dat lichaam en geest weer één worden. Tijdens de massage worden spanningen gelokaliseerd en spieren losgemaakt waardoor afvalstoffen vrijkomen. Hierbij kunnen ook emoties loskomen. Deze emoties hebben het lichaam jarenlang opgeslagen. Een goede massage zorgt er daarnaast ook voor dat je beter kan slapen en je lekkerder in je vel gaat zitten. Het lichaam heeft tenslotte een zelf herstellend vermogen wat door een massage geprikkeld wordt. Op die manier voel je je na een massage als herboren. Dit komt omdat het lichaam tijdens de massage endorfine (het geluk hormoon) en oxytocine (het knuffel hormoon) aanmaakt. Deze stofjes verminderen stress en verhogen je geluksgevoel.

Natuurlijk is met één massage niet een burn-out opgelost, maar een ontspanningsmassage kan je wel weer even het gevoel geven hoe het aanvoelde om ontspannen te zijn, waardoor de balans tussen lichaam en geest weer verbeterd wordt en je daardoor meer energie krijgt.

Het herstellen van een burn-out heeft tijd nodig en daar kan een massage op regelmatige basis heel goed bij helpen. Het kan het herstel echt bevorderen/ versnellen, maar de massage geeft ook meer ruimte in je hoofd. Hierdoor krijg je weer nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam. De massage verlaagt je stress en verhoogt je energie.

Laat lichaam en geest weer één worden!

Direct een massage boeken?

Je kan een losse Stress & Ontspanningsmassage direct boeken via onze online boekingsagenda. De tarieven staan erbij. Of kijk op onze tarievenpagina.

Wacht niet langer en begin vandaag aan jouw herstelmassage!

Gerelateerde berichten

Wat vind jij ervan?